Ta hand om
ditt hus

Balkong

En balkong är ett uppskattat extrarum som dessutom är en estetisk detalj på huset. Det finns med andra ord mycket att vinna på att ta hand om den på bästa sätt. Ofta kan inredning och växter göra det svårt att upptäcka eventuella skador så det första man får göra är att plocka undan och lyfta på mattor så att man kan inspektera den ordentligt.

Ett bra tillfälle att ge balkongen lite extra uppmärksamhet är i samband med vår- och höststädningen. Då kan ni engagera alla i huset.

Viktigt att tänka på!

Om ni ser något som avviker och som ni själva inte vet hur ni åtgärdar, kontakta en fackman som kan besiktiga och ge förslag på lösning.

 

Konkreta ta-hand-om-tips

Översikt

Lär känna era balkonger på ett nytt sätt. Betrakta dem från olika perspektiv. Gå ut på balkongerna och lyft på eventuella mattor och annat som kan dölja skador. Ställ er också ute på gården/gatan och leta efter sprickor, färgflagningar eller fuktfläckar under balkongplattorna. Och glöm inte att titta på hur balkongplattornas framkant ser ut. Finns det sprickor? Där plattorna möter fasaden kan det ibland bli rinningar vilket kan leda till fuktskador.

Armeringsjärn

Om armeringsjärnen syns måste balkongerna inspekteras för att säkerställa skicket. Det är inget man kan vänta med.

Planteringar

Balkongerna mår inte dåligt av växter. Däremot är de inte förtjusta i vatten. Så var försiktiga när ni vattnar och se till att det inte droppar från t ex blomlådor. Växter bör inte heller placeras nära fasaden eftersom den då kan ta skada. Så tänk på avstånd till fasaden och se till att hålla balkongerna så torra som möjligt.

Övrig inredning

Grundregeln är att se till så att möbler och mattor inte blir källor till vattensamlingar. Ett balkongparasoll som är uppfällt när det regnar kan t ex leda onödigt mycket vatten till balkongen. Ett bra tips är att kontrollera balkongerna efter regn.

Är det dags för balkongrenovering?

I balkongrenoveringens fem steg får du kunskap om
renoveringsprocessen, samt viktiga tips & råd