Ta hand om
ditt hus

Tak

Kanske är taket det som vi har lättast att se en poäng med att inspektera. Det känns självklart att husets mössa ska hålla för väder och vind och att om det inte gör det får det kostsamma konsekvenser.

Men även det självklara kan glömmas bort. Se därför till att ni får in en rutin även här. Kontrollera taket med jämna mellanrum, gärna efter kraftiga regnoväder då fuktskador upptäcks lite lättare. Och börja inspektionen inifrån. Inspektera tak- och kryputrymmen. Om ni upptäcker mörka fläckar är det dags att kliva ut på utsidan och leta efter orsaken. Men det finns även andra anledningar till att bege sig ut. Här följer tips på vad ni ska leta efter och eventuellt åtgärda när det kommer till ert tak.

Höjdrädd?!?!

Om ingen av er vill gå ut på taket. Kontakta en fackman
som gör inspektionen åt er.

 

Konkreta tips

Taksäkerhet

Ni måste börja med det viktigaste nämligen att se över säkerheten. Ordet ”taksäkerhet” är ett begrepp på olika steganordningar som takbryggor, snörasskydd och glidskydd som är avsedda för tak. Skyddet har två funktioner: förebygga olyckor och skydda taket när det beträds

 

Tegelpannor

Om ert hus har tegelpannor ska ni kontrollera att de sitter där de ska, att ingen fattas och att de är hela.

 

Plåttak, takpapp och täckplåt

Om huset har plåttak ska ni se över skarvarna. För både takpapp och täckplåt gäller att de ska hålla tätt.

Rensa

Håll taket rent från mossa och skräp.

Vattenkupor och hängrännor

Kontrollera att vattenkuporna är hela och inte läcker. Hela och rena hängrännor gör att vattnet rinner som det ska. Blir det läckage här är risken stor för fuktskador på fasaden. Viktigt också att se över att lutningen mellan häng- och takränna är rätt.

Is

Om det finns mycket is på taket bör ni se över vindens isolering.

Dags för takrenovering?

I takrenoveringens fem steg får du kunskap om
renoveringsprocessen, samt viktiga tips & råd